- 60 dkg gyümölcs vegyesen (friss / konzerv / felengedett mélyhűtött)
- 2 púpozott ek porcukor vagy hígabb méz, pl. akácméz
- 4 tk mazsola vagy aszalt sárgabarack, esetleg füge
- ízlés szerint citrom leve
- rumaroma vagy rum a mazsola beáztatásához (elhagyható)
- 40 dkg ponty és vagy harcsa
- 1-2 halfej (méretétől függ, hány db) vagy hal sűrítmény
- 1 nagy fej vöröshagyma (elhagyható)
- 1 db sárgarépa
- ½ db petrezselyemgyökér vagy egy kicsike zellergumó
- 6 dkg árpa (gersli)
- só
1. változat:
- 600 g tisztított (kb. ½ nagy, hosszú) sütőtö
- 1 L víz
- 2 dl növényi tejszín, (pl. Joya főzőkrém)
- csipet szerecsendió
- só
- pirított tökmag vagy zsemlekocka (elhagyható)
2. változat:
- 600 g tisztított (kb. ½ db nagy, hosszú) sütőtök
- 1 L víz
- 2 db zöldséges leveskocka
- 4 ek apróra vágott vöröshagyma vagy néhány cm-es darabka póréhagyma
- 1 púpozott ek margarin
- 2 dl növényi tejszín vagy Joya főzőkrém
- só
- gyömbérpor
- őrölt fehérbors
- ízlés szerint pirított tökmag vagy zsemlekocka (elhagyható)
- 60 dkg sárgarépa / cukkíni / csicsóka / édesburgonya / burgonya
- 1 ek olíva olaj (napraforgó is lehet)
- 2-3 púpozott ek teljes kiőrlésű vagy finom búzaliszt (amennyit felvesz)
- fűszerek: pl. kakukkfű, majoránna, vöröshagyma vagy újhagyma, friss petrezselyemzöld és kapor, bazsalikom, őrölt szerecsendió, őrölt köménymag, fokhagyma, rozmaring
- só