Mazsolás-mézes gyümölcssaláta (4 személyre)
- 60 dkg gyümölcs vegyesen (friss / konzerv / felengedett mélyhűtött)
- 2 púpozott ek porcukor vagy hígabb méz, pl. akácméz
- 4 tk mazsola vagy aszalt sárgabarack, esetleg füge
- ízlés szerint citrom leve
- rumaroma vagy rum a mazsola beáztatásához (elhagyható)
A mazsolát öblítsük le folyóvízzel és áztassuk be 30 percre rumaromába. (A rumaroma / rum nyugodtan elhagyható.) Mazsola helyett tehetünk a salátába apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot vagy fügét is.
Ha mélyhűtött gyümölcsöt használunk, előre engedjük fel és a kompót / friss gyümölcsökkel együtt vágjuk egyenlő méretű kockákra. Édesítsük a salátát porcukorral vagy mézzel és citromlével. Aki nem ragaszkodik az intenzív édes ízhez, akár el is hagyhatja a cukrot / mézet, helyette banán vagy több aszalt gyümölcs is nagyon jól megédesíti a salátát.
Fogyaszthatjuk azon frissiben, de be is tehetjük 1-2 órára a hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit levet eresszen, és az ízek összeérjenek.
* A gyümölcssalátának rengeteg változata van. Így pl. mazsola és aszalt gyümölcsök helyett / mellett tehetünk bele 1-2 ek feldarabolt vagy darált diót, mandulaforgácsot, kesudiót. De egzotikus gyümölcssalátát is varázsolhatunk, ha ugyanannyi kókuszreszeléket keverünk bele.
Kicsit laktatóbb salátát kapunk, ha natúr vagy gyümölcsös szójajoghurtot adunk hozzá.
Forrás: http://hungary.orthodoxia.org/