Sűrű árpás halleves (4 személyre)
- 40 dkg ponty és vagy harcsa
- 1-2 halfej (méretétől függ, hány db) vagy hal sűrítmény
- 1 nagy fej vöröshagyma (elhagyható)
- 1 db sárgarépa
- ½ db petrezselyemgyökér vagy egy kicsike zellergumó
- 6 dkg árpa (gersli)
- só
Az árpát leforrázzuk és – minőségétől függően – egy éjszakára, vagy 1-2 órára állni hagyjuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk és a halfejekkel sós vízben feltesszük főni. Lassan forralva kb. 1 óráig főzzük. Minél többfajta halfejet teszünk bele, annál finomabb lesz a leves. A legjobb hal alaplé ponty, illetve lazac fejéből lesz. Egy óra múlva az alaplevet átszűrjük, az esetleges halhúst lefejtjük a fejekről és átpasszírozzuk. (Természetesen az alaplevet készíthetjük hal sűrítményből is.)
Az elkészült leves alapba beletesszük az árpát, a hasábokra vágott zöldségeket, a halszeleteket és készre főzzük. Minél többfajta halat rakunk a levesbe, annál jobb lesz az íze.
Ha az árpa a beáztatás után is még nagyon kemény és alig duzzadt meg, elsőnek tegyük a levesbe, és csak amikor már majdnem kész, tegyük hozzá a többi összetevőt. Úgyszintén ha a zöldségek nem egészen zsengék, a halat megelőzően kerüljenek a levesbe.
Figyelem! Az árpától a leves sűrű és egy kicsit nyákos lesz. Aki ezt el szeretné kerülni, használjon kevesebb árpát, vagy cserélje fel kölesre vagy rizsre.
Forrás: http://hungary.orthodoxia.org/