Lelkiség

Imádságok, köszönések

Sütőtökkrém leves (4 személyre)

1. változat:

  • 600 g tisztított (kb. ½ nagy, hosszú) sütőtö
  • 1 L víz
  • 2 dl növényi tejszín, (pl. Joya főzőkrém)
  • csipet szerecsendió
  • pirított tökmag vagy zsemlekocka (elhagyható)

2. változat:

  • 600 g tisztított (kb. ½ db nagy, hosszú) sütőtök
  • 1 L víz
  • 2 db zöldséges leveskocka
  • 4 ek apróra vágott vöröshagyma vagy néhány cm-es darabka póréhagyma
  • 1 púpozott ek margarin
  • 2 dl növényi tejszín vagy Joya főzőkrém
  • gyömbérpor
  • őrölt fehérbors
  • ízlés szerint pirított tökmag vagy zsemlekocka (elhagyható)

1. változat elkészítése:
A sütőtököt tisztítsuk meg, daraboljuk fel nagyobb darabokra és 1,3 L vízben tegyük fel főni. Sózzuk, ízesítsük szerecsendióval. Mikor puhára főtt, botmixerrel pürésítsük. Ezután melegítsük hozzá a növényi tejszínt: a forró levesből merjünk hozzá a tejszínhez, míg az felmelegszik, és csak ezután öntsük a leveshez. Forraljuk fel még egyszer a levest. Tálalásnál szórjuk meg a tetejét száraz serpenyőn megpirított tökmaggal vagy zsemlekockával.

 

2. változat elkészítése:
A felforrósított margarinon enyhén megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, vagy a vékony karikákra szelt póréhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított, kockákra vágott sütőtököt, együtt kicsit átfuttatjuk, felöntjük 1,3 L vízzel és belemorzsoljuk a leveskockákat. Megsózzuk és ízesítjük őrölt gyömbérrel és fehérborssal. Amikor a tök megpuhult, a levest pürésítjük, majd hozzámelegítjük a növényi tejszínt és az egészet újra átforraljuk. Tálalásnál szárazon megpirított zsemlekockával vagy tökmaggal díszítjük.

Forrás: http://hungary.orthodoxia.org/

Image

Kapcsolat

3780 Edelény, Újtemplom út 8.
+36 (48) 341-821
+36 (30) 749-6224
10701238-65647965-51100005

Bejelentkezés