Sütőtökkrém leves (4 személyre)
1. változat:
- 600 g tisztított (kb. ½ nagy, hosszú) sütőtö
- 1 L víz
- 2 dl növényi tejszín, (pl. Joya főzőkrém)
- csipet szerecsendió
- só
- pirított tökmag vagy zsemlekocka (elhagyható)
2. változat:
- 600 g tisztított (kb. ½ db nagy, hosszú) sütőtök
- 1 L víz
- 2 db zöldséges leveskocka
- 4 ek apróra vágott vöröshagyma vagy néhány cm-es darabka póréhagyma
- 1 púpozott ek margarin
- 2 dl növényi tejszín vagy Joya főzőkrém
- só
- gyömbérpor
- őrölt fehérbors
- ízlés szerint pirított tökmag vagy zsemlekocka (elhagyható)
1. változat elkészítése:
A sütőtököt tisztítsuk meg, daraboljuk fel nagyobb darabokra és 1,3 L vízben tegyük fel főni. Sózzuk, ízesítsük szerecsendióval. Mikor puhára főtt, botmixerrel pürésítsük. Ezután melegítsük hozzá a növényi tejszínt: a forró levesből merjünk hozzá a tejszínhez, míg az felmelegszik, és csak ezután öntsük a leveshez. Forraljuk fel még egyszer a levest. Tálalásnál szórjuk meg a tetejét száraz serpenyőn megpirított tökmaggal vagy zsemlekockával.
2. változat elkészítése:
A felforrósított margarinon enyhén megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, vagy a vékony karikákra szelt póréhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított, kockákra vágott sütőtököt, együtt kicsit átfuttatjuk, felöntjük 1,3 L vízzel és belemorzsoljuk a leveskockákat. Megsózzuk és ízesítjük őrölt gyömbérrel és fehérborssal. Amikor a tök megpuhult, a levest pürésítjük, majd hozzámelegítjük a növényi tejszínt és az egészet újra átforraljuk. Tálalásnál szárazon megpirított zsemlekockával vagy tökmaggal díszítjük.
Forrás: http://hungary.orthodoxia.org/