Zöldséges lepények „alagyji” (4 személyre)
- 60 dkg sárgarépa / cukkíni / csicsóka / édesburgonya / burgonya
- 1 ek olíva olaj (napraforgó is lehet)
- 2-3 púpozott ek teljes kiőrlésű vagy finom búzaliszt (amennyit felvesz)
- fűszerek: pl. kakukkfű, majoránna, vöröshagyma vagy újhagyma, friss petrezselyemzöld és kapor, bazsalikom, őrölt szerecsendió, őrölt köménymag, fokhagyma, rozmaring
- só
Legjobb egyféle zöldségből készíteni. A cukkínit nagylyukú, a többi zöldséget közepes méretű reszelőn reszeljük le. A masszát sózzuk meg és tetszőlegesen fűszerezzük*. Tegyünk bele egy kanálka olajat és annyi lisztet, hogy összeálljon. Dolgozzuk össze és formázzunk kis, lapos korongokat. Teflon serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukat süssük pirosra. Salátához, főzelékhez vagy szendvicsbe egyaránt jó. * Mindegyik zöldséghez illik a petrezselyemzöld és a kapor; csicsókához, cukkínihez még a kakukkfű, bazsalikom, esetleg majoránna; sárgarépához a szerecsendió, de csak önmagában; hagyományos krumpli lepényhez legjobb a hagyma, fokhagyma, majoránna és köménymag, vagy ezektől különállóan a rozmaring; édesburgonyába a kapor vagy köménymag, de jellegzetesen édeskés íze miatt legjobb csupán megsózva, natúron fogyasztani.